TIPS MARKETING UNTUK NEWBIES

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Semua orang tahu yang marketing (pemasaran) adalah enjin sesuatu bisnes.

.

Tapi ramai juga, especially newbies, yang tak tahu macam mana nak buat marketing. Aduh.

.

Baiklah, mari saya kongsikan 3 tips marketing mudah.

.

1) MEDIA SOSIAL

Gunakan media sosial dengan maksimum. Cuba cari prospek anda berada di mana? Kat FB ke, kat IG ke, kat Twitter ke… So, perbanyakkanlah iklan di situ. Biar mereka selalu nampak nama anda, brand anda, produk anda, dll.

.

2) CONTENT

Kalau anda menjual je kerjanya hari-hari, lama-lama orang akan bosan dengan anda. So, untuk membuatkan orang tak bosan, buatlah jadual hard sell dan soft sell. Soft sell ni mudah je, bagi saja content yang prospek mahukan. Setel.

.

3) TESTIMONI

Salah satu perkara yang semua orang suka baca adalah real life testimoni. Dorang nak baca testimoni yang real. Macam mana orang sebelum ni guna produk tu dan kesan positifnya. So, contact la pelanggan-pelanggan anda dan minta testimoni, sebarkan testimoni tu. Ingat, jangan reka-reka testimoni, tak baik…

.

Ok, tu sajalah untuk kali ini.

.

Bermanfaat? Share artikel ni kepada kawan-kawan ye.

.

SYAFIQ FADELI

Protalk Malaysia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *